Nie da się ukryć, że organizowanie przyjęcia weselnego wymaga ogromnego nakładu sił oraz zaangażowania. Pomimo, iż z całą pewnością, jest to najcudowniejszy czas w życiu Pary Młodej, to w trakcie przygotowań niezwykle często pojawia się masa pytań i zagwozdek, począwszy od decyzji, kogo zaprosić, przez usadzenie przy stołach, aż po wybór dań weselnych. Wbrew pozorom, wybór potraw do karty menu serwowanej w trakcie przyjęcia weselnego nie jest prostym zadaniem. Wybierając poszczególne danie serwowane na weselu, warto wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii.
Przede wszystkim, warto zwrócić uwagę na aspekt, iż gusta zaproszonych gości z całą pewnością będą się od siebie różnić. Warto odbyć z gośćmi weselnymi wywiad na temat ich preferencji, a także tego, czy są oni na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, a także tego, czy mają oni uczulenie na poszczególne składniki. Jeśli wspomniana rozmowa ze wszystkimi gośćmi nie jest realna, dobrym pomysłem może okazać się wybór dań znajdujących się w tzw. pakiecie podstawowym. Jesteśmy pewni, że, potrawy kryjące się pod tą nazwą spełnią oczekiwania sporej większości gości weselnych. Znajdują się w nim dania takie jak aromatyczny rosół z kury, kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki opiekane lub gotowane na wodzie, jak również słodkości w postaci pucharku lodów lub szarlotki na ciepło.
Ważną sprawą jest ponadto ilość serwowanych dań – podczas wesela, menu składa się zazwyczaj z 5-ciu dań na gorąco oraz dodatkowych przekąsek serwowanych na szwedzkim stole. Dokonując doboru poszczególnych dań, warto również zaplanować, o której godzinie będą one serwowane Waszym gościom. Ważnym aspektem jest to, o której godzinie zacznie się Wasze wesele, powinniście dobrać właściwą ilość gorących dań. Potrawy weselne najlepiej jest podawać co około trzy godziny. W ten sposób, goście weselni zjedzą ciepłe posiłki tak na początku przyjęcia w postaci obiadu, jak i po oczepinach oraz w trakcie weselnej zabawy. Trzeba również pamiętać, że między serwowanymi gorącymi potrawami, goście muszą mieć dostęp do przywołanej wcześniej zimnej płyty, a także, co najważniejsze – dokładnie o północy musi zostać zaserwowany weselny tort.
W tej i innych sprawach pomoże specjalista ślubny – sprawdź.