Menu w przedszkolach – zdrowo i smacznie

Odpowiednio zbilansowana dieta w przedszkolach ma ogromną wartość dla prawidłowego rozwoju malucha – tak samo fizycznego, jak też psychicznego. Przedszkola w Warszawie coraz częściej opracowują dobrze zbilansowane menu zaspokajające potrzeby odżywcze dzieci i pomagające wyrobić prawidłowe nawyki jedzeniowe.

Jak powinien wyglądać jadłospis dla przedszkolaka?

Właściwe menu dla dziecka musi być różnorodne i bazujące na składnikach w najmniejszym stopniu zmodyfikowanych. Każde przedszkole niepubliczne w Warszawie musi zadbać, by potrawy dostarczały wskazanej dawki białka, zdrowych tłuszczów, składników energetycznych. Ważna jest także dobowa porcja przekąsek owocowo-warzywnych. Trzeba zadbać również o regularność dań oraz ich kaloryczność. Właściwie skomponowana lista dań poprawia układ odpornościowy, polepsza koncentrację oraz pozytywnie wpływa na samopoczucie malucha.

Placówki przedszkolne w stolicy. W jaki sposób troszczą się o jakość posiłków?

W Warszawie coraz więcej instytucji przedszkolnych kładzie nacisk na wartość podawanych potraw. Renomowane przedszkole na Woli albo w innej części konsultuje się ze specjalistami żywienia, by zagwarantować podopiecznym nie jedynie pożywne, ale i smaczne posiłki. W codziennym jadłospisie umieszczane są się potrawy kuchni polskiej, europejskiej lub wegetariańskiej. Jedzenie jest rzecz jasna dostosowane do grup wiekowych i potrzeb dietetycznych najmłodszych.

Niejedno przedszkole prywatne, na przykład na Bemowie zwraca szczególną uwagę ponadto na alergie i inne nieprawidłowości pokarmowe. Dzięki elastycznemu podejściu i właściwemu planowaniu menu każde dziecko dostanie dania dopasowane do jego zdrowia oraz preferencji. To z kolei powoduje, że przedszkolaki z przyjemnością jedzą serwowane im jedzenie.

W placówkach, jak przedszkole Warszawa Bemowo szczególną uwagę przywiązuje się też do wartości serwowanych dań. Uwagę zwraca się również na edukację żywieniową. Dzieci uczą się w nim, skąd pochodzą składniki, jak przygotowuje się potrawy, a niekiedy biorą udział w warsztatach kulinarnych. W ten sposób z radością kosztują nowych rzeczy. Właściwie skomponowane menu dla najmłodszych musi opierać się nie jedynie na ilości kalorii i składników odżywczych. Liczy się także walor smakowy i forma serwowania dań, jak również odpowiednie nastawienie do każdego malucha.